Yazılım Çeşitleri Nelerdir?

  • Anasayfa
  • Yazılım Çeşitleri Nelerdir?

Bilgi teknolojilerinin hayatımızdaki karşı konulamaz yükselişi ve ilerleyişi hayatımızı kolaylaştırma konusunda oldukça fazla yenilikler sunmaktadır. Özellikle bilgisayar ve mobil cihazlar hayatımızın her alanında bizimle olmakta ve teknolojiyi önümüze getirmektedir.

Bilgisayarın ilk icadından beri durmadan ilerleyen teknoloji dünyasının temel direği yazılımlardır. Yazılımlar insanlar tarafından üretilen ve bir algoritma düzeneği ile kodların girilerek bilgisayar sistemlerin çalışmasını sağlayan kod düzeneğidir.

Peki, tüm bilgisayar ve elektronik cihazların çalışmasını sağlayan yazılım çeşitleri nelerdir?

Yazılımlar temelde 3 gruba ayrılırlar:

– İşletim sistemi yazılımı: Bilgisayarların ve elektronik cihazların çalışmasını sağlayan, cihazların ilk açılıp, kapanana kadar arka planda çalışan ana yazılımlardır. Günümüzde en çok kullanılan 2 işletim sistemi yazılımı bulunmaktadır. Bunlar Windows ve Linux’tır.

Yazılım Çeşitleri

– Uygulama yazılımları: Kullanım amacına uygun olarak kodlanmış yazılımlara uygulama yazılımları denir. Hepimizin aktif olarak kullandığı Office programları, Photoshop, anti-virüs programları ve video oynatıcılar uygulama yazılımlarında en çok bilinen örneklerdir.

– Mobil yazılımlar: Akıllı telefonların hayatımıza girmesiyle birlikte tanıştığımız mobil yazılımlar, uygulama yazılımlarının mobil cihazlara uyumlu olarak yeniden yazılmasıdır. Akıllı telefonlarda kullandığımız bütün uygulamalar mobil yazılımlarla yazılmaktadır. Mobil yazılımlar kendi içinde ikiye ayrılmaktadır. Apple işletim sistemine uyumlu mobil yazılımlar ve Android işletim sistemine uyumlu yazılımlar. Bu iki yazılımda yazılmış uygulamalar sadece kendi işletim sistemlerinde çalışmakta, diğer işletim sistemi ile uyum sağlamamaktadır.

Günümüzde yazılımlar oldukça yüksek maliyete sahiptirler. Bir yazılımı oluşturmak uzun süre ve emek isteyen bir süreçtir. Ortalama bir yazılımın hazırlanma süresi en az 1 aydan başlamaktadır ve bazen bir kaç yıl almaktadır. Bilgi teknolojilerindeki bu hızlı ilerleme yazılımcı ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Bu sebeple günümüzde bütün üniversitelerin yazılım ve programlama üzerine bölümleri bulunmakta, bu alanlarda daha çok öğrenci yetiştirerek sektörün yazılımcı ihtiyacını karşılamaya çalışmaktadırlar.