Ssl Sertifikası Nedir?

SSL, ağ üzerinde bir web tarayıcısı ile bir web sunucusu arasında şifreli ve güvenilir bir iletişim sağlayan global bir standart güvenlik teknolojisidir.

Kuruluş bilgileri ile bir şifreleme anahtarını dijital olarak birbiri ile ilişkilendiren veri dosyalarıdır. Güvenli iletişimi sağlamak için web sunucusuna bir SSL sertifikası kurulur.

SSL sertifikasının iki işlevi vardır. İlki, web sitesinin kimliğini doğrulamaktır. Yani ziyaretçilere sahte bir web sayfasında olmadıklarını garanti eder. İkincisi ise hassas verileri şifreler. Kredi kartı numaraları, kullanıcı adları, şifreler, e-posta gibi hassas verilerin, hackerlar ve kimlik hırsızları tarafından ele geçirilmesini engellemek için kullanılır.

SSL Sertifikası Nasıl Çalışır?

Bu özel şifreleme türü, rastgele üretilen uzun dizelerden oluşan iki metin dizisinden faydalanır. Bunlardan birine özel anahtar, diğerine ise ortak anahtar denir. Ortak anahtar, sunucu tarafından bilinir ve ortak kullanıma açıktır. Herhangi bir mesajı şifrelemek için kullanılabilir. Örneğin, A kişisi, B kişisine bir veri gönderdiğinde B kişisinin ortak anahtarı ile şifrelenir. Şifrelenmiş verinin çözülebilmesinin tek yolu bu verinin B kişisinin özel anahtarı ile açılmasıdır. B kişisi, şifreli veriyi açamadan bir hacker sistemi durdursa bile elde edeceği tek şey kıramayacağı bir kripto koddur.

Ssl Sertifikası

SSL Sertifikası Niçin Gerekli?

SSL sertifikaları hassas bilgileri korumanın yanı sıra, verileri sunucular arasında güvenda kalmalarını sağlar. Seo ile ilgili olarak Google sıralamasını yükseltir. Müşterinin kuruluşa ilişkin güvenini artırır.

SSL Sertifikası Nereden Alınır?

SSL Sertifikalarının güvenilir bir Sertifika Otoritesi (CA) tarafından verilmesi gerekir. Web tarayıcıları, işletim sistemleri ve mobil cihazlar, güvenilen CA kök sertifikalarına ilişkin listeyi tutar.

Sertifikanın güvenilir olması için kök sertifikanın son kullanıcının makinesinde bulunması gerekir. Güvenilir değilse, tarayıcı son kullanıcıya güvenilmeyen hata mesajları sunacaktır.