Css İle Websitesi Kurmak

Web site kurmak konusunda her ne kadar kolaylıklar sağlansa da bazen bu hizmetler işimizi görmeyebiliyor. Bunun için ki web siteye sahip olmak isteyen kişiler yazılım şirketlerine veya freelance(bağımsız) geliştiricilere web site yaptırıyor. Gerek fiyatı, gerek başka sebeplerden insanlar şirketlere web site yaptırmak istemeyebiliyor.

Biraz emek harcayıp kod bilgisine sahip olduktan sonra herkes kendine bir web site yapabilir. Fakat birçok kişi bunun farkında olmuyor, ya da kendine güvenemiyor.

​​​Bu makale ile css ile nasıl web site kurulacağını öğrenerek bu işe adım atabilirsiniz.

Html Nedir?

Css’ye geçmeden önce html’i öğrenmekte fayda vardır. Zira html olmadan hem web site hem css pek bir işe yaramaz. Html ve CSS’in birbirine bağlılığını örnek ile açıklamak gerekirse, html bir vücudun iskeleti ise, css bu vücudun derisi, gözü, kulağı, saçıdır. Html sayfanızın güzelliğini, css ile ayarlarsınız. Html, Hyper Text Markup Language kelime grubunun baş harflerinden gelir. Arama motorlarında(Chrome, Microsoft Edge, Firefox, Opera vb.) yorumlanıp düzgün bir sayfa olarak gösterilmek üzere yazılan kodlara html kodu denir. Html, element dediğimiz yapılardan oluşur. Her elementin bir amacı, görevi vardır ve bu elementler css ile şekillendirilir.

Web sitesi

Css Nedir?

Cascading Style Sheets kelime grubunun baş harflerinden gelen css dilinin Türkçe anlamı basamaklı stil sayfasıdır. Html dili yazdığımız sayfayı daha güzel görünecek şekilde düzenlememizi sağlar. Css kodlarını .css uzantılı bir dosyanın içine yazıp html sayfamız ile bağlayabilir veya html sayfanızın içindeki etiketi arasına yazabiliriz. Fakat ne var ki, html ve css ile bir yere kadar varabiliriz. Zira bu iki dil ile sayfanın görünümünü ayarlarız. Bu yüzden elimizde dinamik bir web site olmaz. Bunun için PHP, JavaScript, ASP.net gibi dinamik dillere ihtiyacımız olur. css ile html sayfasındaki etiketlere aşağıdaki gibi ulaşabilir, değişiklikler yapabiliriz. html sayfası:

Bu bir html sayfası Bu bir yazı örnegi

CSS sayfası: body{ background-color: orange; } span{ color: blue; ​​​​​} ​​​​​​yukarıdaki kodlarda html sayfamızın arka plan rengini turuncu, span etiketinin içindeki yazıyı ise mavi yaptık. Bu şekilde css’in gerekli metotlarını öğrenerek sayfada çok farklı tasarımlar yaratabilirsiniz.