2017 Türkiye Sosyal Medya Raporu

  • Anasayfa
  • 2017 Türkiye Sosyal Medya Raporu

We Are Social ve Hootsuite’in ortaklaşa yaptığı “Digital in 2017 Global Overview” inceleme rapor sonucu web, mobil ve sosyal medya platformları kullanım bilgileri hakkında detaylı bilgiler sağlıyor.

Dijital pazarlama şirketi We Are Social, Hootsuite ortaklığı ile oluşturduğu “Digital in 2017 Global Overview” inceleme rapor sonucu yayınladı.

238 farklı ülkeden alınarak hazırlanan verilerde; internet ve dijital platformların yükselişi hakkında istatistikleri, yeni bilgileri ve trendleri barındırıyor.

Günlük hayatımızın vazgeçilmez parçası olan mobil bağlantıların yaşantımıza nasıl yön vereceğini gösteren rapora gelmeden önce; We Are Social’ın araştırmada ortaya çıkarttığı bazı önemli bilgileri paylaşmakta fayda var.

Araştırmaya göre;

  • Dünyanın ½50’den fazlası minimum 1 adet akıllı cihaz kullanıyor.
  • Dünya nüfusunun yaklaşık 2/3’ü en az bir cep telefona sahip.
  • Dünya genelinde web trafiğinin %50’den fazlası cep telefonu aracılığı ile geliyor.
  • Dünyanın her yerindeki mobil bağlantıların %50’den fazlası “geniş bant”
  • Dünya nüfusunun 1/5’inden fazlası son 1 ay içinde online alışveriş yaptı.

2017 yılında internet kullanımının oldukça büyük bir yol kat edeceğini gösteren sonuçlar, mobil ortam kullanımın oldukça hızlı yükselişini de tekrar gösteriyor.

Türkiye’de İnternet ve Sosyal Medya Platformu Kullanım İstatistikleri

Raporda sürekli sosyal medya platformu kullanıcısı olarak da yaklaşık 50 milyonu görüyoruz ancak bu rakamın tekil kullanım rakamları olmadığını söyleyelim.

Türkiye’deki mobil cihaz kullananların sayısı 70milyon seviyelerindeyken, sosyal medyayı mobil ortamdan bağlanarak kullanan kullanıcı ise 42 milyon.

Büyümeyi incelediğimizde Türkiye’de 2016 yılının Ocak ayından itibaren internet kullanıcı kitlesinin %4’le 2 milyon, aktif sosyal medya platformu kullanıcı kitlesinin ise ‘le 6 milyon arttığını bildiriyor. Türkiye’de sosyal medya platformunu mobil platformlardan kullanan kullanıcı sayısı son 12 ay içerisinde oranında yükselmiş vaziyette.

Rapor, Türkiye’de cihaz kullananların %95′i mobil cep telefonu ve bunların 3/4′ü akıllı telefon kullanıcısı. Masaüstü ve dizüstü bilgisayar kullanımı %50 seviyelerindeyken, TV’nin %98’le hayatımızda halen aktif bir yeri olduğunu görüyoruz.

Sosyal medya kullanıcıları 24 saat içerisinde ortalama 7 saatlik kısmını bilgisayar başında, 3 saatlik kısmını telefonla internete girerek ve 3 saatlik kısmını sosyal medya sitelerinde geçiriyor. TV ile geçirilen zaman ise yaklaşık 2 saat.

Türkiye’nin internet trafiğine bakılırsa; bilgisayar ile yapılan ziyaretlerin %29 düşerek %36′ya gerilediğini, mobil veri trafiğinin ise %33 artarak %61′e ulaştığını görüyoruz. Bu olay Türkiye’de web trafiği konusunda mobilin çok önemli olduğunu gözler önüne seriyor.

Son olarak Türkiye’de en yaygın kullanılan sosyal medya platformlarına değinelim. Türkiye’de en popüler olan sosyal medya ortamı Youtube ve onu azıcık bir fark ile Facebook izliyor. Diğer yaygın sosyal medya platformları ise Instagram ve Twitter. 2015’te ikinci olan Facebook Messenger geçtiğimiz sene altıncı sıraya gelmiş.